Γνωρίστε το μέλι

ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Το μέλι είναι μια πυκνή υδατική διάλυση διαφόρων ουσιών συμπεριλαμβανομένων ανόργανων ιόντων, ιχνοστοιχείων, απλών και συνθέτων ζαχάρων, καθώς επίσης και ουσιών που βρίσκονται σε κολλοειδή διασπορά όπως είναι οι μακρομοριακές ενώσεις πρωτεϊνών και πολυζαχαριτών, ενζύμων, οργανικών οξέων, αρωματικών ουσιών, γυρεοκόκων κ.α.     

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΜΕΛΙΟΥ

Η κρυστάλλωση είναι φυσική ιδιότητα και δεν σχετίζεται με την ποιότητα του προϊόντος. Τόσο το αγνό όσο και το νοθευμένο προϊόν είναι δυνατό να κρυσταλλώσουν ή να παραμείνουν σε ρευστή κατάσταση.

Το μέλι κρυσταλλώνει με δύο τρόπους:

  • Ανομοιόμορφα. Σχηματίζονται στη μάζα του μελιού χοντροί κρύσταλλοι, οι οποίοι βυθίζονται στον πυθμένα του βάζου, δημιουργώντας έτσι μία άνιση κατανομή κρυστάλλων. Στα επιφανειακά στρώματα αυξάνεται η υγρασία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το προϊόν να υποστεί ζύμωση, να ξινίσει και να αποκτήσει απωθητική εμφάνιση.
  • Ομοιόμορφα. Σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι, οι οποίοι κατανέμονται ομοιόμορφα σ΄όλη την μάζα του μελιού. Στην περίπτωση αυτή το προϊόν δεν κινδυνεύει να ξινίσει και η εμφάνιση του δεν είναι απωθητική.

Το μέλι, ανάλογα με την φυτική του προέλευση και τη χημική του σύνθεση, κρυσταλλώνει γρήγορα, αργά ή και καθόλου.

Πίνακας. Ταχύτητα κρυστάλλωσης των ελληνικών αμιγών κατηγοριών μελιού.

Κατηγορία μελιού

Χρόνος κρυστάλλωσης σε μήνες

Πευκόμελο

Ελάτης

Καστανιάς

Θυμαριού

Πορτοκαλιάς

Βαμβακιού

Ερείκης

Ηλίανθου 

Μετά από 24 μήνες

Δεν κρυσταλλώνει

12-18

8-18

1-3

1-2

2-3

1-2

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Λόγω της διατροφής που κάνει ο σημερινός άνθρωπος, ο αριθμός των μικροβίων στο έντερο του είναι μεγάλος. Τα μικρόβια αυτά εκκρίνουν τοξίνες οι οποίες είναι το έναυσμα για να εκδηλωθούν σοβαρότατες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, το άσθμα, τα εξανθήματα, η αλλεργία, η υπέρταση και άλλα( Σταθόπουλος 1993). Υπάρχουν επίσης ιατρικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα άτομα που έχουν μεγάλη πυκνότητα μικροβίων στο έντερο είναι επιρρεπέστερα προς τον καρκίνο του εντέρου. Το μέλι είναι τροφή που συμβάλει στο να ελαττωθεί ο ολικός αριθμός μικροβίων του εντέρου.

Σύμφωνα με τον Riches (1987) η συχνή κατανάλωση μελιού βοηθά στο να αντιμετωπισθούν προβλήματα αλλεργίας που προέρχονται από την αιωρούμενη στο περιβάλλον γύρη. Τούτο οφείλεται στο ότι, η μικρή ποσότητα γύρης που περιέχει το μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και το βοηθά να αναπτύξει ανοσία.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Αμερικάνικο Ίδρυμα Υγείας στο Valhalla της Ν. Υόρκης αποκάλυψε ότι διάφορα συστατικά του μελιού και της πρόπολης έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες (Rao et al 1994). Στις αντικαρκινικές αυτές ουσίες συγκαταλέγονται τα καφεϊκά οξέα που υπάρχουν σε αρκετά αυξημένες συγκεντρώσεις στο μέλι. Σε πρόδρομες επιστημονικές μελέτες βρέθηκε ότι τα οξέα αυτά εμποδίζουν την ανάπτυξη σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του εντέρου, ιδιαίτερα ενός τύπου που ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα.

Οι Balogh et al (1964) κάνοντας δοκιμές βρήκαν ότι η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη απαλλαγή από την κατάσταση μέθης.

Ο Burlado (1978) πειραματίσθηκε με ανθρώπους όπου αποδείχθηκε ότι το μέλι βοηθά σημαντικά στο να αντιμετωπισθούν προβλήματα από εγκαύματα.

Η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασης τους. Η δράση αυτή οφείλεται στην αποθήκευση γλυκογόνου στους μύες της καρδίας και στην ακετυλοχολίνη η οποία διευρύνει τις στεφανιαίες αρτηρίες και δυναμώνει τη λειτουργία της καρδίας.

Κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε 55 ασθενείς οι οποίοι υπέφεραν από στομαχικό έλκος. Οι ασθενείς ακολούθησαν ήπια δίαιτα και κατανάλωσαν 30gr μελιού 3 φορές την ημέρα πριν το γεύμα. Τα 2/3 των ασθενών αναρρώσαν τελείως, η αναιμία υποχώρησε στους περισσότερους και κανένας δεν παρουσίασε αιμογλοβίνη κάτω από 50% (Salem, 1981).

Το μέλι σκέτο ή αναμεμειγμένο με διάφορα βότανα, βελτιώνει τη βραχνάδα και ελαφρύνει την αναπνοή. Η δράση αυτή του μελιού αποδίδεται στα ζάχαρα, στα αιθέρια έλαια και στις απολυμαντικές ιδιότητες του μελιού (joirisch, 1968).          

Ευχαριστούμε θερμά για τις πληροφορίες, την έρευνα και την άδεια χρήσης των κειμένων από το βιβλίο “ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ” τον συγγραφέα κ. Ανδρέα Θρασυβούλου.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ | Ανδρέας Θρασυβούλου | Εκδόσεις: Μελισσοκομική Επιθεώρηση